I dette trin vil jeg lære dig at kunne finde ud af at bruge WordPress. Det viser sig faktisk at være rigtig enkelt og nemt, når først man har læst dette indlæg.
Hvis du ikke har læst de andre trin i denne guide, så vil jeg stærkt råde dig til at gøre det først. Vi kan jo ikke have at du mister de gode guldkorn. Så enten kan du vælge at gøre følgende:
- Læse guiden fra starten af
- Få det samlede overblik
- Eller blot læse videre!
Sådan fungerer wordpress
Du er nu nået til den del, hvor du så småt kan begynde at lege med de forskellige funktioner i wordpress. Der findes mange forskellige funktioner i wordpress – dog er nogen vigtigere end andre. Jeg vil gennemgå de vigtigste for dig her:
Valg af udseende og tema
I kontrolpanelet til venstre kan du finde forskellige ting du kan redigere på din nye WordPress hjemmeside. Det er en god idé at du starter med at finde et design til din hjemmeside, som passer godt til det emne din hjemmeside skal handle om. Det gode ved wordpress er, at du har masser af muligheder for at vælge forskellige temaer, som passer til præcis din hjemmeside.
For at finde oversigten over temaer, skal du under kontrolpanel trykke på ”udseende” – Derefter trykker du øverst hvor der står ”temaer”. Du vil nu se en masse forskellige temaer, som du frit kan vælge imellem.
Widgets
Når du har valgt det tema, som du synes passer godt til din hjemmeside, så kan du vælge at indsætte de såkaldte ”widgets”. En widget er en funktion til din hjemmeside. Hvis du f.eks gerne vil have en bannerreklame ind på din hjemmeside, så kan du passende placere den som en widget.
Som førnævnt, vil jeg anbefale dig at du prøver dig frem. Husk på det gode gamle citat: ”Learning by doing”. Sådan er det også, når det kommer til at lave hjemmesider.
For at indsætte disse widgets skal du igen ind under ”udseende”, og herefter trykke på den næstøverste knap, som hedder ”widgets”. Når du kommer ind under widgets, så får du en del forskellige valgmuligheder. Du kan for det første vælge hvilken type widget du ønsker at have på din hjemmeside. Lad os antage at du havde lavet en hjemmeside som omhandler koncerter, så ville du kunne lave en lille box (widget) hvor folk kunne se en liste over kommende koncerter. Du kan altså bruge en widget til stort set alt. Det er med andre ord en box, som du kan sætte på din hjemmside.
Når du har fundet en widget som du synes kunne passe godt til din hjemmeside, så kan du til venstre vælge placeringen af din widget. Den kan (afhængig af dit tema) indsættes hvor du har lyst til at den skal være. Når du er gået ind under widget, vil der til højre stå hvor du kan indsætte dine widgets. Her er det bedst at prøve sig frem, og se hvor ens widget ser bedst ud. Widgets er selvfølgelig ikke en nødvendighed, men det kan være meget nyttigt til at indsætte reklamer etc.
Indlæg
Nu har du fundet ud af tema og widgets. Nu kan du begynde på at skrive reelt indhold til din nye hjemmeside. Du har 2 valgmuligheder. Du kan vælge om din side skal være statisk eller om du gerne vil skrive hjemmesiden som en blog. Som eksempel er Tjenpengeonlineguide.dk skrevet som en blog. Det er en smagssag, og begge dele kan naturligvis bruges. Hvis du gerne vil have en blog, men samtidig også have sider, kan du også det. WordPress har mange muligheder!
Du kan vælge om du vil have en statisk side, eller om du vil have en blog, hvis du trykker på ”indstillinger” og derefter ”læsning” i kontrolpanelet.
For at lave dit første indlæg skal du i kontrolpanelet til venstre trykke på ”indlæg”. Når du har gjort det, skal du bare trykke på ”Tilføj nyt”. Når du har skrevet et indlæg, så får du muligheden for at vælge hvilken kategori, indlægget omhandler. Du kan f.eks tilføje dit indlæg til en kategori, som du selv navngiver. Det kunne eksempelvis være ”nyheder”. Det er helt op til dig selv.
Sider
Hvis du f.eks godt kunne tænke dig en side på din hjemmeside, som hedder ”kontakt” eller måske ”om os”, så kan du nemt lave det i WordPress.
For at tilføje sider til din hjemmeside, så skal du trykke på ”sider” i kontrolpanelet, og så trykke på ”tilføj ny”. Når du har gjort det, så skal du sådan set bare gå i gang med at skrive det du nu skulle have lyst til. WordPress har mange forskellige muligheder i forhold til skrifttyper, skriftstørrelse mm. Og det fungerer stort set ligesom du kender det fra Word.
Generelt
Når du går ind under generelt, vil du få en række forskellige muligheder. Du kan blandt andet vælge en titel til din hjemmeside. Altså hvad der skal stå som overskrift, samt en ”tagline” – en linje hvor du ganske godt kan fortælle lidt om hvad din side omhandler. Som førnævnt, så er det bedste du kan gøre at prøve dig frem, indtil du har et resultat, som du er tilfreds med. Sørg også altid for, at du anvender nogle relevante ord.
Tags
Du vil helt sikkert gerne skabe noget trafik til dit website, og det kan også sagtens lade sig gøre. Det kræver dog, at du er så godt som overhovedet muligt søgemaskineoptimeret – altså at du ligger højt på listen over Googles søgeresultater.
Der er mange faktorer der spiller ind, når det kommer til rangering på Google, og det kan godt gå hen og være en større videnskab, og der er faktisk en del ting som du selv kan gøre.
Når du skal skrive indlæg og sider på din hjemmeside, så sørg for at anvend det der hedder ”H-tags”. Det er egentlig ret simpelt. Hvis du skriver <h1> Din tekst her </h1>, så vil den tekst du skriver blive stor. Hvis du derimod skriver <h2> Din tekst her </h2> , så vil din tekst blive lidt mindre osv.
Når der skal rangeres hjemmesider i Google tages der blandt andet højde for relevante ord på din hjemmeside. Her mener jeg, at hvis du har en hjemmeside som omhandler katte, så er det en god idé at du anvender ordet ”katte” mange gange. Det kan være en fordel for dig, da Google vil finde din hjemmeside relevant for folk der gerne vil finde noget information omkring katte.
Din opgave til næste trin:
I næste trin skal du lære at lave godt indhold til din hjemmeside, så det er derfor vigtigt at du gør dig nogle tanker om hvad du vil skrive på din side. Lav eventuelt en top 5 liste over de emner/ting du gerne vil skrive om – god fornøjelse.
Næste trin: Husk godt indhold – ellers er du død!